Már egészen óvodás koromtól kezdve megszállottan rajzolok. Folyamatosan igyekszem fejleszteni magam, a lehető legtöbb irányba igyekszem újabb és újabb technikákat megtanulni, vagy esetleg kitalálni, ha nem találok olyat, ami megfelel a céljaimnak. Elvégre milyen jogon nevezném magam kreatív embernek, ha feladnám az elképzelésemet csak azért, mert más még nem csinált olyat, vagy nem úgy? Mindemellett persze mindig is tudatában voltam annak, hogy ahhoz, hogy valaki a rajzolásból, művészetből meg tudjon élni, bizony piszok jónak kell lenni, vagy olyan marketinggel kell rendelkezni. Mivel én nem tartom magam olyan kiemelkedően jónak, és a saját magam eladásában sem mondanám, hogy olyannyira jeleskedem, így megmaradt az a lehetőség, hogy hobbiból űzöm a dolgot, netán, ha alkalmam nyílik rá, akkor kiegészítésképpen sem rossz. Viszont ami mindig is az álmom volt, hogy betörjek a piacra ruházati mintákkal, hiszen az egyedi pólók rendelése egyre inkább egy felfutó üzletág, én pedig rengeteg fantáziát látok benne.

Az a helyzet, hogy önmagában a művészetre nemigen van napjainkban igény. A kortársra legalább is nemigen. Mert ha egy 400 évvel ezelőtt élt alkotónak nyílik kiállítása, arra még csak-csak elmennek az emberek, hiszen mégis műveltségről van szó, bár még így is csak egy elég szűk réteg az, amelyet ez a világ megszólít. A nagy többség számára egy áruházi, nyomtatott digitális fotómanipuláció sokkal inkább képvisel esztétikai értéket, mint az emberi kéz alkotása. Rendben, azokat a képeket is meg kell valakinek szerkesztenie, de egy sokszorosított tömegtermék azért közel sincs egy súlycsoportban egy eredeti festménnyel vagy grafikával. És mégis: 5-6 nyomat áráért tudja csak jó esetben egy küszködő művész eladni a műveit, és akkor még viszonylag jól járt. Pusztán rajzolásból vagy festésből ma már nagyon, de nagyon kevesen tudnak megélni. Mondjuk ez régen is hasonlóképpen volt, csakhogy az akkori gazdag arisztokrata réteg még rendelkezett ízléssel és támogató szándékkal. A mostani gazdagoknak már csak és kizárólag az számít, hogy valami márkás legyen és drága. Egy ilyen világban az alkotással, művészettel való kereset tényleg csak kiegészítő lehet egy teljes állás mellett.

Engem azonban világ életemben lenyűgöztek a színes, mintás, jelentéstartalommal bíró ruházatok. Tudom, hogy azok is sorozatgyártott termékek, és nem is a döbbenetes mennyiségben Kínából importált tömegcuccokra gondolok, hanem azokra, amelyeket valódi grafikusok terveznek, és egy szűk réteget, egy szubkultúrát szólítanak meg. Legyen szó akár egy zenei stílusról, egy kultúrkörről, vagy egy történelmi korról: rengeteg érdeklődési kör számára lehet jelentős mennyiségű terméket találni. És a kreatív agy folytatja a sort: a sok olyan, amit még nem alkottak meg, mind-mind egy kiaknázatlan lehetőség! Az se baj, ha valamit valaki már megrajzolt, hiszen mindenkinek megvan a maga látásmódja, stílusa, képzelete, minden ember másként látja és veti papírra a dolgokat. És ha valakinek az egyik nem tetszik de a másik nagyon, akkor máris szerzett az utóbbi egy rajongót vagy vásárlót. Magam is ebben látom a kitörési lehetőséget, hiszen azzal, hogy egy műalkotás, egy grafika elkészül, azt még senki sem fogja önmagában megvenni. De a kulcs az egyedi pólók rendelése, hiszen ha hordhatóvá, üzenettel telivé teszed a művedet, máris lesz rá kereslet!

egyedi pólók rendelése

Ne értsetek félre, hogy bárkit is át szeretnék verni, mert nem erről van szó. Aki nem kézművestől vásárolja a szigorúan hagyományos technikával, kézzel készült ruhadarabot, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ő annak a viselésétől nem lesz egyedi. Pontosítsunk: senki semmilyen ruhadarabtól nem válik egyedivé. Hordjon akár kézzel hímzett kézi szőttest, akár fast fashion rongyokat. De abban igaza lehet a ruha, póló viselőjének, hogy egy minta, egy üzenet viselésével, egy formavilág megragadásával kitűnhet a tömegből, még ha ennek az egyedi pólók rendelése is az útja. Hiszen mi másra is vágyhat valaki, aki valami olyasmi után érdeklődik, amit a társadalom nagy része megvet vagy elkerül, mint feltűnést kelteni? Nézzétek! Én horrorfilm rajongó vagyok! Én meg metalzenét hallgatok! Én meg az óészaki kultúra megszállottja vagyok! És még lehetne sorolni napestig. Mindezekben rengeteg a lehetőség és a közös metszéspont, szóval akár egy tető alá is hozhatja az, aki ügyes. Mert egy termék akkor igazán eladható, ha széles réteget szólít meg, nem csak egy késélnyi kis közösséget.

Az egyedi pólók rendelése ilyen szempontból óriási lehetőség, ugyanis nálunk szerencsére azért az év nagy részében elég mindössze pólót viselni, nincs 9 hónapon keresztül tartó tél. Nem úgy, mint a viccben, amikor az észak-norvég az ablakon kibámulva nézi a havazást, és az előző nyáron elmélkedik, ami egy szép szombati napra esett. Szóval a lehetőségek is elég tágak errefelé. Mindemellett nem csak egy országban érdemes gondolkodni, lehet nyitni a nemzetközi piac felé is, idővel. Viszont valamilyen módon mindenképpen le kellett tesztelnem az elképzeléseimet, mielőtt továbbgondolom a következő lépéseket, és ebben az egyedi pólók rendelése hatalmas szerepet játszott. Az elkészült minták ugyanis nagyon jók, de azon kívül, hogy digitálisan rászerkesztem őket egy pólóra, még nem derül ki, hogy valójában hogy is fognak kinézni. próbáltam kísérletezni áruházi pólónyomdákkal, de elképesztően nagyot kellett csalódnom, ugyanis annyira drágán dolgoznak, hogy az valami felháborító. Egyszerűen tönkrementem volna abba, ha mindegyik újonnan elkészült mintámat ki akarom próbálni, ráadásul egy csomó időm elmenne arra, hogy várjak, meg vitatkozzak az alkalmazottakkal azon, hogy átszerkeszthetik-e a mintámat. Ez abszolút nem hiányzott. De óriási szerencse, hogy ebben is kaptam segítséget egy kedves ismerősömtől, aki szintén művészi ambíciókat dédelgetett egykoron.

Ismeretségünk még a rajziskolában kezdődött, amikor jobb agyféltekés rajzolást is akartam tanulni, nem csak hagyományosat. Ő korábban egyáltalán nem tudott, azért jött jól neki a foglalkozás, hogy legalább a pont-pont-vesszőcskénél többet is ki tudjon magából hozni. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, hogy ott jóban lettünk, és nem egyszer előfordult már, hogy egymás segítségére siettünk akár személyesen, akár tanácsban. Róla tudni kell, hogy nagy kocka, és imádja a mintás, vicces pólókat. És ami a legjobb: azokat egyáltalán nem lehet boltokban megtalálni. Ebben rejlik az egyedi pólók rendelésének szépsége, hogy aki látja és tetszik neki, az törheti a fejét, hogy honnan szerezhette az, aki viseli. Szóval ő nagyon gyakran, szinte heti rendszerességgel rendel különböző műhelyektől ruházatot, és a legutóbbi üzenetváltásunkkor ajánlott a figyelmembe egy valóban nagyon kiváló pólónyomdát. A saját mintáikon túl egyedi pólónyomással is foglalkoznak, szak-tanácsadással együtt, bár amilyen önfejű vagyok, azt úgysem igen használnám ki, de a lényeg, hogy nagyon baráti áron elkészítenek mindenféle egyedi mintás pólót, saját mintával is. Ráadásul kiszállítás is van, nem nekem kell rohangálnom utána. A legegyszerűbb, ha ide rendelem a munkahelyemre, és itt napi 8-10 órában át is tudom venni. Tényleg végtelenül elégedett vagyok a szolgáltatásukkal, négy pólótervet már el is készíttettem. Biztos vagyok benne, hogy a további prototípusokat is tőlük fogom megrendelni, mert nagyon korrektek, és ár-érték arányban verhetetlenek a piacon. Másnak is csak melegen ajánlani tudom, minden fenntartás nélkül.