A rajzolás szerelmesének lenni nem csak esztétikai élménnyel járhat. Persze, vitathatatlan, hogy mennyire gyönyörű képeket, grafikákat lehet készíteni, de nem csak a klasszikus értelemben vett művészetet lehet ilyen módon űzni, hanem a “hétköznapit” is. Hogy mire gondolok? Hát otthonunk építésére és szépítésére, és ennek aprólékos, részletes megtervezésére egy valóságos vagy virtuális papírlapon. Természetesen a jobb agyféltekés rajzolás itt is a segítségünkre lehet.

Egészen nagy gyakorlatom van már szerencsére ezekben a házi felújításokban. Már gyerekként is a Sims nevű játékban terveztem meg, hogy hogyan fogom átrendezni a szobámat, ezt pedig nagyjából 3 havonta eljátszottam. Aztán jöttek a kisebb-nagyobb átépítéssel járó felújítások. Édesapámmal újrahúztuk a lakás teljes villamoshálózatát, ennek a kiosztását is én terveztem meg. Ezt követte a konyha teljes újratervezése, új bútorral, új gépekkel és új elrendezéssel. Mondanom sem kell, hogy imádtam csinálni. Összeválogatni a színeket, a mintázatokat, a berendezéseket, kitalálni egy új arculatot ami friss, mégis beleillik a környezetébe. Izgalmas és kreatív feladat és teljesen szabad kezet kaptam a korábbi sikereken felbuzdulva. Egy szó mint száz, otthon elég sok minden az én kezem munkáját dicséri. Terveim között szerepel még egyébként a pince kipofozása és a garázs szigetelése, hogy ott is lehessen adott alkalommal mulatni, ha például esik az eső a meghirdetett kerti parti idején és hasonlók. De ez még a jövő zenéje. A soron következő projekt egyelőre a fürdőszoba lesz és annak teljes körű felújítása.

Általában úgy szoktam nekiállni egy új helyiségnek, vagy bárminek amivel korábban még nem foglalkoztam, hogy előbb tájékozódom kicsit az interneten a lehetőségekről, trendekről és elérhető termékekről. Ezeket általában összevetem a fejemben már kialakult elképzelésekkel és ebből egy kellemes és megvalósítható metszet szokott születni. Elsőként most is a Google hívtam segítségül és találtam is egy klassz oldalt, ahol sok hasznos tippet találtam a fürdőszobát illetően. Az internet mindig a legnagyobb segítség (a józan paraszti eszünkön kívül persze), hiszen ő mondja meg a leghamarabb, hogy például hol érhető el fürdőszoba bútor olcsón. Lehet, hogy a szomszéd néni azt állítja, hogy ő gyorsabban megmondja, de nem mindig érdemes neki hinni…

fürdőszoba bútor olcsón

A fürdőszoba nagyon fontos szerepet tölt be a családunk életében. Mindannyian nagyon szeretünk sok időt tölteni itt, vagyis sok “én időt” szánni magunkra és ennek legkézenfekvőbb színtere általában ez a helyiség. Sokkal jobban indul és zárul az a nap, amelyen a kellő mennyiségű időt tudtuk a mentális egészségünkre szánni, legyen ez akár 10 perc a zuhany alatt vagy félóra a kádban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minderre a lehető legjobb körülmények között legyen lehetőségünk. Harmonikus és rendezett környezetet kell teremteni, amiben megvan a helye a személyes apróságoknak, a növényeknek és persze nekünk magunknak is. Az interneten rengeteg trend és fürdőszoba dizájn található, a letisztult formáktól egészen a merész, sablonosnak egyáltalán nem mondható kivitelekig. Bizonyos szempontból kicsit nehéz is időnként leszűrni ebből a kavalkádból a számomra fontosat, de nem lehetetlen, csak türelem kell hozzá. Érdemes rászánni az időt a pontos tervezésre, hiszen annál gördülékenyebben fog menni a kivitelezés, minél aprólékosabb a tervezés.

De mégis mennyibe fog ez kerülni? Olyan nagy a kínálat ha már csak a bútorokat nézem és nem igazán tudom, mi a különbség két ugyanúgy kinéző szekrény között, azon kívül, hogy az egyiknek egy nullával több van a virtuális árcetlije végén. De éppen ezért olyan szuper az internet, mert nem csak össze lehet hasonlítani a termékeket két külön lapfülön, de akár a vásárlói véleményeket is elolvashatjuk. Így viszonylag könnyű úton eljuthatunk a legjobb megoldásig – még laikusként is. Természetesen a nagy áruházláncok kínálata mind-mind elérhető a neten és ezeken a helyeken gyakorlatilag mindent be tudunk szerezni egy helyen, egyetlen bevásárlással. Azonban ha ettől extrább darabokra vágyunk akkor sincs gond, hiszen nagyon sok prémium termékeket forgalmazó vállalkozás is elérhetővé tesz már online tervező felületeket vagy termékkatalógusokat.

Ha pedig kicsit spórolni szeretnénk, ne féljünk használni azt a bizonyos józan parasztit és nézzünk körül a használt piacon. Igen, már fürdőszoba bútorok is elérhetők olcsóbban ezeken a fórumokon, hiszen az emberek mindenből igyekeznek pénzt csinálni, ami számukra már feleslegesen, de másnak még értékes lehet. Éppen ezért mindenképp érdemes kicsit böngészni a Facebook Piac felületén, vagy épp Jófogáson. Könnyen bele lehet nyúlni egy-egy különlegesebb darabba, vagy egy drága kiszemeltbe lényegesen olcsóbban. Egy a lényeg, hogy olyan darabot válasszunk, ami tökéletesen harmonizál az elképzelt elrendezéssel és a lelkivilágunkkal.

Érdemes növeszteni egy elképzelt pajzsot magunk köré, ami nem engedi be a megvalósíthatatlan elképzeléseket, mert ezzel csak a saját szívünket fájdítjuk. Például érdemes mindig szem előtt tartani, hogy mennyi helyünk van. Egy ici-pici fürdőszobába hiába vágyunk masszírozós sarokkádra, egyszerűen a térkihasználtság szempontjából nem logikus döntés egy ilyet beszerelni. De ugyanez igaz a megfelelő színek kiválasztására. Hiába látunk meg egy nagyon menő fekete csempés fürdőszobát egy katalógusban, ha a mi helyiségünkben nincs ablak. Ha csak nem akarunk egy fekete lyukban fürdőzni, jobb elkerülni ebben az esetben az ilyen megoldásokat és inkább valamilyen világos árnyalatban gondolkodni. Vagy akár a dizájner, extravagáns cikkekre is el lehet mondani ugyanezt. Gondoljuk át hány évig tervezzük nézegetni a most kialakított képet, vagy inkább úgy kérdezem, hogy mikor lesz lehetőségünk legközelebb alakítani rajta, ha esetleg idő előtt idejétmúlttá válna. Ha erre nem az a válasz, hogy 3-5 év, akkor lehet, hogy érdemes inkább klasszikusabb megoldásokban gondolkozni. De persze, mint minden, ez is egyéni döntés.

A teljes bútorozás terén is nagyon fontos azt megszívlelni és jól átgondolni, hogy mekkora helyünk van és ezzel párhuzamban mennyi holmit kell feltétlen a fürdőben elpakolnunk. Szerencsére nekünk nagy fürdőszobánk van, ezért ez nem okoz akkora fejtörést, bőven befér egy szekrény a mosdókagyló alá és egy polc a törölközőknek és tusfürdőknek. De a kisebb helyiségek esetén is léteznek már nagyon kreatív falra szerelhető, helytakarékos megoldások, érdemes tehát körülnézni az ilyen okos megoldásokra szakosodott üzletekben. Egy teljes falon végighúzódó tükör például rengeteget tud tágítani egy szűk téren is, és így a fürdőzés élménye sem lesz talán annyira klausztrofóbiás, mint egyébként volna. Ha van természetes fény, érdemes néhány növénnyel is feldobni a szobát, hiszen ez jelentősen hozzájárul a komfortérzetünkhöz, pláne, hogy egy olyan helyiségről van szó, ahol hatványozottan keressük a békét és a harmóniát. Függően attól, mennyire vagyunk oda a spiritualitásért, néhány gyertyával és illatos füstölővel is feldobhatjuk az új helyet. De mindez persze csak a végleges layout kialakítása után jöhet. Addig pedig maradnak a tervező programok, a netes katalógusok és a türelem. Aztán majd csak lesz egy szép fürdőszobánk, olcsó bútorral, vagy anélkül.