Egy merőben új megközelítés

A jobb agyféltekés rajzolás nagyszerű eszköz a figyelem összpontosítására. A megközelítés lényege, hogy az ábrázolni kívánt tárgyat, személyt vagy tájat minél többféle szempontból minél alaposabban megfigyeljük. Megtanulunk egyszerre több nézőpontból is rátekinteni, egyszerre több képként is látni ugyanazt. Ennek köszönhetően nemcsak a főbb formákat és színeket vesszük észre, hanem megelevenednek agyunkban a legapróbb részletek is. Miután beazonosítottuk mindezeket, a kezünk sokkal könnyebben fog engedelmeskedni az agyunk utasításainak. A kép tehát elsősorban a fejünkben kell, hogy megszülessen.

Rendkívül gyors sikerélmény

Ha ez megtörténik, papírra vetni a különböző formákat és tónusokat akármilyen választott technikával már csak az alkalmazás gyakorlásán múlik. Az alapkoncepció a technika mélyebb ismerete nélkül is szépen, kifejezetten élvezhető formában meg fog jelenni a papírunkon. Természetesen azért a gyakorlás fog abban segíteni, hogy a technika alkalmazásában a profibb szintekre emelkedjünk. A módszertan szépsége tehát mégis abban rejlik, hogy egy szál grafittal vagy egyetlen színű festékkel is már valósághűen tudjuk a látványt visszaadni.

A gyors sikerélmény és az összpontosítás elsajátítása az a két legfontosabb szempont, ami miatt a jobb agyféltekés rajzolást előszeretettel gyakoroltatják pszichés problémákkal küzdő személyekkel is. Így gyakran kerül terítékre az alkoholisták bentlakásos kezelése folyamán is.

A felepulok.hu csapata például egyedülállóan rövid, mindössze 28 napos bentlakásos programot szervez alkoholbetegeknek rendkívül magas hatékonysággal. A sikerük egyik titka a teljes csapat minden egyes tagjának a tökéletes hitelessége. Ez egyrészt azt jelenti, hogy mindnyájuknak magas szintű addiktológiai szakképzettsége van. Ezen túl a hitelesség azt is magában foglalja, hogy mindenki végigjárta már saját maga is a felépülés rögös útját. Pontosan tudják, hogy milyen gyakorlatok, milyen javaslatok kecsegtetnek a legszebb eredményekkel. Így hatásosan tudják alkalmazni őket a sorstársaik támogatása, segítése során. Ugyanakkor azt is a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy mik az alkoholisták bentlakásos kezelésének azok a gyengeségei és buktatói, melyeket az állami rendszerek magukban hordoznak. Az alkoholbetegek esetében a legkritikusabb akadályt a gyógyulás ellen a kiszolgáltatottság jelenti az azonnali vágyteljesüléssel szemben.

Fokozódó koncentrálóképesség

Amint egy alkoholista érdeklődését hosszú órákra leköti az alkotás szenvedélye, máris ilyen hosszú időre elvontuk a figyelmét erről a kínzó vágyról. A jobb agyféltekés rajzolás a koncentrálóképességet is nagy mértékben fokozza, ami szintén előnyére válik egy függőnek. Mivel a módszertan megköveteli, hogy hosszasan és számtalan szemszögből vegyük szemügyre az ábrázolandó dolgot, máris sikerült a fókuszt egy értelmes, kreatív céllal kitöltenünk – az ivás helyett.

A felepulok.hu szakemberei már a programba történő beválogatás során nagyon alaposan felmérik a jelölteket. Csak annak van helye az ő általuk szervezett programban, akiben kellő szintű elhivatottságot éreznek az előzetes konzultációk folyamán. Emellett a jelölt alkoholproblémája nem lehet súlyosabb egy bizonyos fokozatnál. Ha mégis úgy ítélik, inkább továbbirányítják az illetőt egy másik jellegű programra, ahol jobb eséllyel vehet részt sikeresen a különböző megközelítésű terápiákon. A precíz szűrésre azért is szükség van a 28 napos bentlakásos program előtt, mert ez egy magánszervezésű kezdeményezés. Így nem lehet igénybe venni állami támogatást. Az intenzív program felettébb borsos árának kifizetését pedig csak azoktól várhatják el jogosan, akik számára valóban magas valószínűséggel hozhat élethosszig tartó felépülést a program eredményes elvégzése.

Növekvő önbizalom

A jobb agyféltekés megközelítés igen gyors sikerélményt is biztosít annak a számára, aki elsajátította a használatát. Ez szintén óriási lendületet adhat az alkoholisták bentlakásos kezelése során, hiszen az elhivatottság alapját képező önbizalmat építi. Márpedig enélkül nemigen kecsegtet semmilyen eredménnyel a legdrágább rehabilitációs program sem. Ha a páciens nem bízik meg a saját eltökéltségének erejében, akkor hiába a legprofibban képzett addiktológiai szakháttér. A kísérletek szinte biztos kudarcra vannak ítélve. Ha viszont a függő személy önbizalmát sikerül felturbózni például a képzőművészetben megtapasztalt kreativitással és sikerélményekkel, akkor az életének rendbehozatalára tett erőfeszítéseit is jelentősen nagyobb eséllyel koronázza majd siker.

alkoholisták bentlakásos kezelése

Éppen ezért a felepulok.hu által szervezett alkoholisták bentlakásos kezelése során is bevetik ezt a jól bevált gyakorlatot, hogy ezzel is növeljék az alkoholbetegek felépülési rátáját. Jelenleg 70-75%-os hatékonysággal működik az általuk alkalmazott Minnesota-modell. Azaz ennyien válnak életük hátralévő részére tünetmentessé. Ez azt jelenti, hogy a szermentességet nem kényszerként és lemondásként, hanem a teljes és derűs életre vezető lehetőségként élik meg.

Felfedezni az élet apró örömeit

És itt újra vissza lehet csatolni a jobb agyféltekés rajzoláshoz. Az általa megtanított pontosabb megfigyelési képességnek hála, az emberek fel tudnak fedezni az élet minden apró dolgában is olyan részleteket, melyek eddig elkerülték a figyelmüket. Márpedig az alkoholisták bentlakásos kezelésének ez az egyik fő célja. Hogy olyan tevékenységekben és történésekben is örömüket leljék, melyeknek előtte a létezéséről sem tudtak. A boldogságnak tengernyi olyan forrása van, melyek folyamatosan a szemünk előtt állnak, de kellő szintű elmélyedés híján csak egyszerűen elmegyünk mellettük. Ha pedig az ivás helyett ezeknek a pirinyó jelentőségű, örömöt hozó forrásoknak a felfedezése kerül az életünk középpontjába, máris sokkal könnyebben átvészelhetővé válnak a kísértésekkel és nehézségekkel teli időszakok is.