A művész örök dilemmája és a hősként érkező rozsdamentes polc találkozása

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen olyan fanatikus, aki roskadásig képes bevásárolni a különböző rajzeszközökből. A sok ceruza, ecset, és festék mellett bőven akadnak olyan anyagok, amiknek kicsit macerásabb a tárolása, nem elég, ha csak bedobom egy vödörbe, vagy egy dobozba. És mivel ezeknek némelyikét túl sűrűn használom, az sem megoldás, ha egy fiókba szórok bele mindent. Ráadásul akadnak olyan kellékeim, amik ha esetleg kiborulnak, csúnya károkat tudnak okozni. Jobbnak láttam, ha egy helyen tudok mindent, csak még azt nem tudtam, hogy hogyan is fogom ezt kivitelezni. Fontos volt, hogy bírja a strapát, de közben átlátható is legyen, plusz az sem hátrány, ha minden kreatív holmim elfér rajta. Csak hosszas tanakodás után jött szembe velem a megoldás komoly problémámra egy rozsdamentes polc képében.

A legjobb haver hasznos tanácsa

Amúgy is szerettem volna már valamilyen polcrendszert, így égi jelként tekintettem az előttem álló szituációra. A megoldás pedig elég egyszerűen érkezett. Hosszú idő után újra sikerült összehozni egy sörözést a legjobb haverommal. Már hónapok óta nem tudtunk összeegyeztetni egy időpontot. Legjobb haverom amellett, hogy feltörekvő zenész, raktárosként dolgozik. Amikor összeülünk sörözni, nem csak a vicces sztorik szoktak előkerülni, gyakran beszélünk komolyabb témákról is. Miután végighallgattam az elmúlt hetek történéseit, és rám került a sor, hamar előhozakodtam a polcos dilemmámmal. Láthatóan jól elszórakozott művészi kínomon, de nem maradt el a szakszerű tanács sem. “Figyelj, mi nem is olyan régen cseréltük le a régi polcokat rozsdamentes polcokra a Racking Log közreműködésével, szerintem keress rájuk.” Mivel gyakorlatilag az élet minden területén rábízhatom magam, ha valamilyen eligazításra, tanácsra van szükségem, így nem is kételkedtem rövid, de tartalmas javaslatában.

Találd meg álmaid polcát!

Mivel nem egy rövid délutáni csevejre futottunk össze, hanem egy hosszasabb eszmecserére, még aludtam egyet a polctémára. Meg is álmodtam, milyen elrendezésben mutatnának jól eszközeim az új, vagyis leendő polcokon, hogyan lenne logikus elhelyeznem eszközeimet. Mert ugye fontos, hogy ha valamit sűrűn használok, azt ne a polc távolabbi végére tegyem. Persze ezen még nem volt szükségszerű elgondolkodni, először is azt kellett kitalálni, hogy milyen polcot szeretnék.

Azt még nem tudtam, hogy milyen polcom lesz pontosan, csak azt, hogy megtaláltam a nekem megfelelő céget erre a komoly feladatra. Egy kis utánajárással kiderítettem, hogy a Racking Log munkatársai felmérik a terepet, ahova a polcot szeretném. Az igényeim és a felmérés során kapott információk alapján tudnak árajánlattal, valamint egy érthető tervrajzzal szolgálni. Amennyiben megfelel az árajánlat, a megrendelés után gondoskodnak a termék legyártásáról, leszállításáról, és igény esetén be is szerelik a polcokat.

Fontos volt, hogy méretben optimális legyen, tehát nem egy böszme nagy raktárpolcot akartam beszerezni, hanem valami olyat, ami kisebb méretben is kapható. A funkcióját nem kell már részleteznem, hiszen azt fentebb leírtam, mire is használnám új polcomat. Voltak elképzeléseim, mert mégis csak hosszú távú szolgálatot várok el egy ilyen szerkezettől, így az egyik legfontosabb feltételem a stabilitás volt. Persze egy raktárpolc esetében amúgy sem nagyon tudnék félrenyúlni, hiszen az eszközeimnek bár van súlya, de csak töredékét teszik ki a forgalmazott polcok teherbírásának. Ha már a súlyt bírni fogja, újabb fontos tényező került előtérbe: legyen időtálló. Egyre jobban körvonalazódott fejemben az elképzelés, és már mertem egy kicsit tudatosabban keresgélni.

Elveszve (vagy kiigazodva?) a technikai információk tengerében

Így jutottam el a Racking Log weboldalának azon füléhez, mely a rozsdamentes fémpolcokról adott rövid tájékoztatást. Az már ugye a nevében is benne van, hogy rozsdamentes, így az esetleges festékes balesetekkel járó takarítás sem kezdené ki a felületét. Ez már egy jó kiindulási pont volt. A rövid ismertetőben azt is megtudtam, hogy HACCP engedéllyel rendelkezik, alkalmas vegyipari, gyógyszeripari és akár élelmiszeripari termékek tárolására is. Szóval ha megunnám a nagy művész életet, vagy csak több polcot szeretnék, a műhelyemen túl akár a lakásban is, máris megvan a megoldás!

Ezek a rozsdamentes polcok ráadásul nem is úgy néznek ki, mint bármilyen “szükséges rossz” termék, ami csúnya, de kell, hanem elég esztétikus a megjelenésük ahhoz, hogy akár más területeken is használják. Ha egyszer eszembe jutna kis apró szobrokat készíteni, akár már meg is lenne a polcom a kiállításra. Akárhogy is nézzük, ezeket a polcokat tekinthetjük multifunkcionális polcoknak is, hiszen sok különböző dolog tárolására is megfelelnek.

Legnagyobb szerencsémre ezek a rozsdamentes polcok nem csak egy méretben kaphatóak. Egy kisebb táblázatból megtudtam pár technikai információt a polcokról, így egy fokkal jobban képbe kerültem a témában. Azt már tudtam, hogy magasságban válogathatok a 85, 200 és 250 cm-es polcok között. Nyilván most nem volt szükségem egy nagy méretű polcra, de a későbbiekben jól jöhet, ha tudom, hogy találok ilyesmit. A polc szélessége is elérhető több méretben: 90, 100, 120 valamint 150 cm között válogathatunk. Gondolom nem hat újdonságként, hogy mint minden bútornak, úgy a polcoknak is van mélysége. Na most a kiszemelt polc esetében ez 40, 50 illetve 60 cm lehet. Ha el tudjuk térben képzelni, akkor nem is kell sokat részleteznem, hogy ezek így egész kis helyeken is el tudnak férni. Ez pedig számomra nagyon fontos, mert ha alkotok, akkor nagyon trehány tudok lenni, sok helyre van szükségem.

Bár most a rajzeszközeim szempontjából a teherbírása számomra nem annyira meghatározó információ, mert maga a polckeret 1100-1400 kg súlyt bír el, a polcelemek pedig egyenként 40-250 kg közötti súlyt bírnak. Ez persze függ a polc méretétől, és fontos figyelni arra, hogy ezek a számok megoszló terhelés esetén mérvadóak. Még számszerű adatként szerepel a polclemezek beakasztásának távolsága, ami a rozsdamentes fémpolcok esetében 1,65 cm, így tudunk előre gondolkodni, hogy hány polclemezt szeretnénk a keretre.

Nem kellett messzire görgetnem, hogy megtudjam, a polclemezek acéllapból vagy rácsból vannak, az oszlopok pedig zárt négyzetes profilból. Ez utóbbit fontosnak tartom azért is kiemelni, mert bár lehet, hogy sokaknak fel sem tűnik az eshetőség, de ez szerintem sok balesettől is megkímélhet. Egy zárt elembe mégis csak nehezebben akadunk bele, vagy tévedek?

Ennyi hasznos információval gazdagodva már meg is találtam a nekem való polcot. Abban az esetben, ha nem egyezett volna teljesen az elképzelésemmel, a forgalmazó testre szabta volna. Lehet, hogy egyszer még élni fogok ezzel a lehetőséggel, ez legyen egyelőre a jövő zenéje.

rozsdamentes polc

Egy új polccal a jövő művészete felé

A sikeres kapcsolatfelvétel után már egész könnyen ment eljutni a polctelepítésig. Ha azt is számításba vesszük, hogy eleinte azt sem tudtam, mit kezdjek a sok eszközömmel, egész jól sikerült megtalálni rá a megoldást.

A polc betelepítése után pedig megnyugodtam, mert nem kell a garancia felől aggódnom. A Racking Log termékei TÜV valamint ISO szabványokkal rendelkeznek, ezen felül 2-5 év garanciát is vállalnak rá. A garancia idejét a termék típusa határozza meg, azonban 10 év után, ha esetleg a polcokat bővíteni, vagy az elemeket cserélni szeretnénk, élhetünk a gyártói garancia lehetőségével.

Persze ismét elkezdtek agyamban kattogni azok a bizonyos kerekek, csak még azt nem tudom, hogy a műhelyembe, vagy a lakásomba kerüljön az új rozsdamentes polc.